Sorg og tab

Gåseøjne

Ved den tid solen går ned

og om morgenen

vil vi huske dem

Laurence Binyon Erindringens ode 1914

Morgengry - Nordfjends

Morgengry, Nordfjends © Tvelys 2014

Sorg og tab kan fylde meget, eller måske næsten alt i ens hverdag. At overleve og blive afklaret med hårde skæbneslag kan tage mange år.

Tiden læger ikke alle sår.

Tab kan også være tab af en barndom, som måske sluttede alt for tidligt, fx pga. forældres barske skilsmisse. Eller pga. den ene forælders eller  begge forældres alkoholmisbrug. Eller en forælder blev alvorligt syg eller døde. Eller en søster eller bror kom alvorligt til skade, og det ændrede familiens hverdag for altid. Eller huset brændte, og selv om alle overlevede, var alt måske forandret: Skyldfølelse hos de voksne over ikke at have forhindret det.

Eller en adoption, der ikke gik så godt som håbet. Som adopteret føler man sig måske ikke rigtig velkommen. Eller man kan se, at alle omkring en gør, hvad de kan for at det skal blive godt, men man føler bare ikke, at man passer ind. Måske føler man, at man har mistet sig selv eller en del af sig selv.

Eller måske har angsten gjort sit indtog og ikke rigtig forladt en igen. Et barn kan stå i en alvorlig situation, hvor det reagerer ved at blive meget hurtigt voksen – en ubevidst overlevelsesstrategi.

Eller måske har man mistet sit arbejde eller er blevet skilt – kriser og tab kan opstå af mange forskellige livsomstændigheder.

Anbefalet litteratur: Atle Dyregrov og Kari Dyregrov: Mestring af sorg, 2018. Link her.