Kroppen

Gåseøjne

Intet menneske er en ø

John Donne Meditation XVII 1624

Augustine Volcano

Foto af geofysiker Cyrus Read Vulkanen Augustine Alaska 2006

Kroppen kan være det fineste barometer for, at man er et sted, der ikke er helt godt for en.

Som en seismograf kan den registrere rystelser i undergrunden af ens sind. Det kan sætte sig som hyppige smerter, hvad enten hovedpine eller mavepine. Som ”låsthed” i maven, der gør, at man ikke trækker vejret ordentligt – eller på utallige andre måder. Kroppen kan hjælpe os med at blive opmærksomme på forhold, der ødelægger vores trivsel i hverdagen.

Er forbindelsen mellem sjæl og krop læderet, kan kroppen næsten blive vores fjende. Man kan udvikle et forstyrret forhold til fx mad. Og måske kan man konstatere, at vægten bare øges år for år, og at man ikke magter at stoppe den daglige overspisning. Kilden til denne reaktion kan ligge skjult et helt andet sted end i kroppen og uden for det, man måske ser som sin egen manglende vilje.

Her er det vigtigt at understrege, dels at langvarig uforklarlig smerte, eller fx hudeksem og andre krops­lige unormale forhold bør undersøges af en praktiserende læge eller af specialister, før man kon­kluderer, at noget er psykosomatisk. Dels at nogle ekstra kilo i sig selv ikke er et problem, det er hvor­dan man selv har det med dem, der er det afgørende. Graden af accept – også fra andre.